Om föreningen

Bostadsrättsföreningen Trandansen ligger på Mariehem i Umeå och bildades 1963 och husen byggdes 1965-66. De 182 lägenheterna, från ettor  till femmor, finns fördelade på två punkthus och sju trevåningshus, vilka inramar de generösa och trivsamma innergårdarna. På området finns samlingslokal, tre gemensamma tvättstugor, gym, hobbyrum och lekplatser. Flera åtgärder har vidtagits för att hålla kostnaderna nere, däribland ett nytt datoriserat värmesystem med energiåtervinning, isolerade balkongdörrar samt individuell elmätning. Trandansen utsågs 2005 till Årets bostadsrättsförening i Riksbyggen södra västerbotten och 2012 till Årets miljöförening. 2012 hamnade Trandansen på en hedrande andra plats i Riksbyggens tävling för hela Sverige.

Investeringar

Trandansens fastigheter är väl underhållna. Under 90-talet har fasaderna tilläggsisolerats, portar och hissar bytts, tvättstugor och yttertak åtgärdats och fullständig badrumsrenovering utförts i alla lägenheter i samband med stambyte. Bredbandsanslutning på 100 Mb installerades 1999. Under 2000-talet har en i det närmaste total förnyelse av innergårdarnas växter och lekplatser genomförts. Under 2004 byggdes elen om och senare infördes individuell elmätning. Säkerhetsdörrar finns till samtliga lägenheter sedan 2009. Därefter genomfördes en omfattande renovering av värme- och avloppssystem 2012. Samma år byttes även takbeläggningen på samtliga hus.

Föreningen har en egen gym med bland annat flera träningsmaskiner och ett löpband. För den som önskar större variation finns Umeå Sport & Motion på andras sidan vägen. Dessutom finns en av Europas största idrottsanläggningar, IKSU, inom gångavstånd, samt Tenton på Mariedal. Det finns även en rymlig och väl utrustad samlingslokal som kan hyras till en låg kostnad. 

Närområdet

I Trandansens direkta närhet finns Mariehems centrum med välsorterade matvarubutiker, kvartersrestauranger, frisör, fotvårdsspecialist, öppen förskola, kyrka och fritidsgård. I närheten finns även flera förskolor, en låg- och mellanstadieskola, samt en friskola med inriktning mot språk. Ett hundratal meter från Trandansen ligger Nydalasjön och dess rekreationsområde. Här finns fina skid- och löpspår, grillplatser och möjlighet att fiska. En åtta kilometer lång gång- och cykelväg leder runt sjön genom vacker natur. Vid sjöns norra ände ligger det tempererade utomhusbadet Umelagun och i närheten av detta finns bangolf, en "minifarm" (4H-gården) och en campingplats.

Kommunikationer 

Avståndet till Umeå centrum är ca fyra kilometer och till universitets- och sjukhusområdet är det ca två kilometer. Cykelbanor leder dig närmsta vägen, men om vägen ändå känns lång ansluter flera busslinjer mellan Mariehem och centrala Umeå.